Tip

Adage 2016 Domaine Montvac Gigondas

MIMOŘÁDNÉ VÍNO červené suché 0.75L

660 Kč / ks
Kategorie: Francouzská vína
 

Plné a elegantní Gigondas z jediné vinice na výběžku hory Dentelles de Montmirail.  91 bodů Jeb Dunnuck Wine Advocate. Grenache 70%, Syrah 25% a Mourvèdre 5 %. 

Terroir:  Vinice na strmém bočním hřebenu hory Dentelles de Montmirail je situována na jihozápadním svahu  a je obklopena borovicovým hájem a divokými  bylinkami (garrigues). Půda obsahuje železité sloučeniny a na vinici jsou výběřky sádrovce a vápence. Má speciální mikroklima, ve kterém se odrůdy optimálně vyvíjejí (i když objemově je úroda je nižší). 

Cuvée: Grenache 70%, Syrah 25% (nejvyšší část vinice)  a Mourvèdre 5 % (spodní část svahu).  

Vinifikace: Dlouhé kvašení při nízkých teplotách vytváří jemnou strukturu taninů, doplněná vůní divokých bylinu a koření. Víno zraje ve velkých sudech (foudres o objemu 30 hl), kde se složky prolnou a váno získá jemnou viskozitu.      

Chuť a vůně

Perleťově červená karmínová barva,  atraktivní aroma černých ostružin, lékořice, nového koření a voňavých bylinek. Hladké na patře s intenzivní chutí červeného ovoce . Dlouhá dochut

Zařazeno mezi 200 nejhezčích vín ročníku 2013 Revue des Vins de France.

Potenciál 10 let, ve výjimečných ročnících i více.

V roce 1860 se usadil ve Vacqueyras po pouti Francií bednář Louis Avon. Začal zde vyrábět sudy, dařilo se mu a postupně začal kousek po kousku nakupovat i vinice. 

Domaine Montvac v současné době zahrnuje 3 hektary v Gigondas, 17 ve Vacqueyras a 2 hektary Côte du Rhône a  po matce převzala vinice dcera (což je tradice už ve třetí generaci), neznamená to ovšem, že by jejich partneři neměli o víno zájem.  O vinice dnes pečuje Cécile a Jean Duserre.

Snahou je dosáhnout typického harmonického stylu v každé oblasti, do které vinice spadají, s důrazem na kombinaci vhodných odrůd a úcty k terroiru.  Herbicidy a pesticidy jsou vyloučeny  a důraz je kladen na přírodnost,  všechny vína jsou v úrovni udržitelného zemědělství a mají certifikaci Ecocert.  Všechny keře jsou ručně stříhány a tvarovány tak, aby bylo možno optimálně využít slunce.

Vína do láhví plní sami.