Cairanne bez přidané síry 2018

 
Efekt lupa
 

červené víno suché 0.75L

315 Kč / ks    
Značka Cave de Cairanne
Kategorie Francouzská vína
 

Terroir : Z celkem 10 hektarů nejméně 25 letých vinic kolem obce Cairanne se získá celken jenom 300 hl vína, jde o experiment mladého enologa Cave de Cairanne.    

 

Cuvée: Víno obsahuje Grenache, Syrah a Mourvèdre.  

 

Vinifikace: Tradiční postup, dva až tři týdny pomalého kvašení za studena v tancích při kontrolované teplotě 27 stupňů. Dvakrát denně se provzdušňuje rmut (remontage) a obden se potápí klobouk. Během celého procesu se nepoužívá síra.   

Chuť a vůně: Hluboká červená barva s fialovými tóny. Vůně černých třešní a koření. Jasná plná chuť s jemnými taniny a pěknou strukturou.  Poměrně dlouhý dozvuk chuti s tóny kompotovaného ovoce.

Potenciál 2 až 3 roky.

Družstvo Cave de Carianne vzniklo v roce 1929 a sdružovalo tehdy přes 120 pěstitelů. Jeho smyslem, stejně jako jinde, bylo sdružit prostředky malých firem a umožnit jim rozvoj, marketing vín s označením místního původu a podobně.

 V současné době produkuje přes 80 000 hl. vína a kapacita stáčírny, podzemních nádrží a dalšího vybavení je stavěna na 120 000 hl. Nicméně primární je snaha o vyšší kvalitu a nikoli o objem.

Vína družstva z Cairanne mají řadu medailí z lokálních i mezinárodních soutěží.

Je zde skoro 30 samostatných vinařů a poměrně velké a velmi kvalitní družstvo. V roce 1953 získala zdejší vína označení Côtes du Rhône village, v roce 1967 mohli připojit i jméno obce Cairanne. V roce 2009 dokonce získali samostatné AOC Cairanne.

 Zdejší vína jsou tmavě a silně červená, výrazná, silná a hutná, starší vinice dávají i vína hodně koncentrovaná (doporučuji zkusit si porovnat nabízené Antique = Vieilles vignes s Réserve nebo jiným obdobným červeným.)

Podle ročníku a vína najdete v chuti třešně a višně, černé třešně, černý rybíz, angrešt ostružiny, švestky, někdy až do švestkových povidel u starších vín, maliny, borůvky. Z koření se dá cítit vanilka (ale ne ta mladosudová kalifornská), pepř, občas zázvor. Základní vůně je u mladších vín výrazně svěží, někdy lehce fialková, postupně dominují ovocné vůně červených bobulek – rybízu, ostružin, třešní.

Typický je dlouhý dozvuk, chuť nemizí a drží se v ústech po dlouhé desítky vteřin.