Tip

Cuvée Floureto 2013 Domaine Le Sang des Cailloux Vacqueyras

MIMOŘÁDNÉ VÍNO červené suché 0.75L

650 Kč / ks
Kategorie: Francouzská vína
 

Typické silné nefiltrované Vacqueyras pojmenované každý rok podle jedné dcery vinaře. Plná kořenitá chuť.  Vinařství je dlouhodobě mezi pěti nejlepšími v oblasti Vacqueyras.

70% Grenache, 20 % Syrah, 7% Mourvèdre, 3% Cinsault

VinifikaceHrozny se ve sklepě pečlivě 100 % odzrňují a pak 2 – 3 týdny kvasí v betonových tancích při kontrole teploty a denních přečerpávání.

Dozrává pak 6 měsíců v sudech.

Chuť a vůně: Ve vůni je cítit trochu animálnosti, směs levandule mateřídoušky a dalších rostlin a černé třešně. V chuti kromě zmíněných florálních a zvířecích tónů je cítit ještě trochu koření, pepře, muškátu. Chuť je mnohovrstevnatá a koncentrovaná, s dlouhým dozvukem. Serge Férigoule, vlastní, je mezi nejuznávanějšími vinaři v celém Vacqueyras.

Název vinařství v překladu je Krev ze štěrku / kamenů.

Toto vinařství vzniklo v roce 1975 po rozchodu bratrů Ricardů. V roce 1982 se Jean Ricard spojil se Serge Ferigoulem, který zde již několik let po studiích oenologie v Monpellier pracoval.

Od roku 1990 je majitelem vinařství Serge Férigoule. V roce 2001 vybudoval nové sklepy, aby mohl vyrábět víno podle své filosofie a podle možností, které terroir Sang de Cailloux nabízí.

Vyhývá se maximálně chemickým přípravkům a využívá přírodní produkty i k ochraně vinic, stejně jako kompost namísto umělých hnojiv. Od roku 2008 pracují podle biodynamických principů a v roce 2010 získali bio certifikát.

 Základem vína je podle Serge práce na vinici, nikoli kouzlení ve sklepě.  Péče o révu a hrozny, včetně likvidace těch méně kvalitních je systematický proces.  Zejména na bílých odrůdách a Mourvèdru ponechává jen nejkvalitnější hrozny.

Sklízí se ručně, s pečlivou kontrolou hroznů. Ve sklepě se 100 % odzrňuje a hrozny jsou do betonových tanků. Fermentace probíhá za kontroly teploty a chlazení 2 – 3 týdny. Hned po ní probíhá malolaktické kvašení.

Vína se nefiltrují, neupravují a podle typu dozrávají v menších nebo velkých 450 litrových sudech.

Serge je hrdý na své provensálské kořeny, čemuž odpovídají i jména jeho dcer a vín, která produkuje.