portské víno Quinta da Gaivosa 10leté bílé
Související produkty
Detailní popis produktu
region: Douro
odrůdy: Malvasia Fina
aroma: pomeranč, květiny, mandle
Víno má krásnou zlatavou barvu s jantarovými odlesky. Je úžasně vyzrálé a díky zrání v dubových sudech se mu oxidací mění barva. Čím je bílé portské starší, tím víc tmavne a získává hnědé odlesky. Má výrazný vyzrálý bouquet s tóny pomeranče, květin a mandlí. Má velmi příjemně vyváženou sladkou chuť s jemnou kyselinkou. Je krásně aromatické s patrnými tóny třtinového cukru, sušeného ovoce a květin jako je mimóza a v závěru rozpoznáte jemné tóny dubového sudu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Alves de Sousa
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas.